Jindřiška Krausová, Pelíšky
Recept
8 - 10 knedlíků
na vanilkovou omáčku
- kelímek šlehačky, 31%
- dva žloutky
- 3 lžíce moučkového cukru
- vanilkový extrakt
na knedlíky
- vanička polotučného tvarohu
- jedno vejce
- 200g polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- 50g másla
POSTUP
VANILKOVÁ OMÁČKA
- Smetanu vlijeme do rendlíku a ohřejeme ji, aby byla horká. Nesmí vařit! Mezitím smícháme žloutek s cukrem, vanilkovým extraktem a metličkou lehce vyšleháme. Jakmile je smetana horká, tak ji pomaloučku vléváme k žloutkům a šleháme metličkou. Když máme všechnu smetanu zašlehanou se žloutky, vlijeme ji zpět do rendlíku a opět chvilku ohřejeme, okolo 3 minut. Smetana se zase nesmí vařit. Pak ji vlijeme do misky, necháme chvilku vychladnou a nakonec ji dáme do lednice na hodinu odpočinout.
KNEDLÍKY
- Jahody očistíme a opereme.
- Do kastrůlku dáme vařit vodu.
- Na vál vsypeme půlku mouky a přidáme k ní tvaroh, vejce, máslo, špetku soli a cukr. Vše zpracujeme do lepkavého těsta a postupně přisypáváme zbylou mouky. Za chvilku nám vznikne hladké těsto. To vyválíme do válečku a nožem rozdělíme na 8 dílků. Z kousků tvoříme placky a do nich obalíme jahody.
- Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme je 8 minut. Po pár minutách do nich ale šťouchneme, abychom je odlepily ode dne a ony tak mohly vyplavat.
Podáváme s vanilkovou omáčkou, čerstvými jahodami a posypeme moučkovým cukrem. Kdo rád klasiku: posypat moučkovým cukrem, tvarohem a polít rozpuštěným máslem, taky moc dobré.
Žádné komentáře:
Okomentovat