Když se plánuje narozeninová oslava, tak dort nesmí chybět. Pro mě byl trochu problém vymyslet jak vůbec dort povezu do Olomouce. Jestli ho dokončím už doma nebo až tam, a pak ještě ozdobit.. Nakonec jsem si doma doma upekla všechny tři korpusy, udělala čokoládový ganache a všechno jsem převezla s sebou. Pak už jsem si jen dodělala krém a sestavila dort. Takže pohodička :D
Něco k receptu. Příprava tohoto korpusu je snad nejsnadnější na světě. Není v něm máslo, tudíž se ani člověk nemusí zabývat tím, jestli si ho nechal odležet. A to další je snadné jak facka :)
Recept
3 formy o průměru 22 cm
na korpus
- 7 vajíček
- 150g krupicového cukru
- 50g třtinového cukru
- 200g hladké mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 9 lžic mléka
na krém
- 250g mascarpone
- 5 lžic slaného karamelu
na čokoládový ganache
- 200ml smetany, 30%
- 200g hořké čokolády, 70%
POSTUP
ČOKOLÁDOVÝ GANACHE
- Ve vodní lázni necháme společně rozpustit čokoládu a smetanu. Pořádně promícháme a necháme vychladnout. Trvá to skoro hodinu..pokud nemáte čas, stačí dát kastrůlek na chladné místo, ale ne do lednice.
- Aby jsme s ganachem mohli pracovat, musí být jemný a tuhý, skoro jako krém.
- Jestli se stane, že ganache ztuhl příliš a není možné ho rozetřít, stačí ho chvilku ohřát ve vodní lázni.
KORPUS
- Předehřejeme troubu na 190°
- Vajíčka a oba cukry šleháme minimálně 7 minut. Jakmile vznikne nadýchaná pěna, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec vlijeme mléko a promícháme.
- Plechy vyložíme pečícím papírem a těsto do nich rovnoměrně vylijeme.
- Pečeme 40 minut. Mně se první dva upekly za 30 minut a ten poslední byl až za 40minut, takže pro jistotu, po půl hodině zkontrolujte.
- Necháme je úplně vychladnout, pak nožem opatrně ořízneme okraje a vyjmeme je forem. Nakonec každý pokapeme mlékem.
KRÉM
- Do mísy dáme mascarpone, slaný karamel a dobře promícháme.
Dobrou chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat