Druhá půlka dýně se uplatila na polévku, abychom se zahřáli, když už venku tolik mrzne. Krémové polévky poslední dobu zbožňuju. Práce na nich je minimální a výsledek skvělý. Stačí ji jen správně dochutit a dobrota je na světě. Navíc se k nim hodí několik věcí, ať už zakysaná smetana, olivový nebo třeba dýňový olej, krutony..je toho spousta. Každý si tak může vybrat, co si k polévce dopřeje navíc.
Recept
pro 4 osoby
na polévku
- jedna cibule
- 2 lžíce másla
- půlka dýně Hokaido
- 4 menší brambory
- trochu víc než 1l vody
- sůl
- pepř
- 5 lžic dýňového oleje
- lžíce olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- špetka mletého chilli
- půl kelímku smetany ke šlehání, 30%
POSTUP
- Dýni zbavíme semínek a spolu s cibulí a brambory ji oloupeme. Cibuli nakrájíme na jemno a v hrnci osmahneme na másle, mezitím nakrájíme dýni na kostky a přidáme k cibuli. Vše restujeme 15 minut, podle potřeby přidáme máslo. Brambory nakrájíme taky na kostky a přidáme do hrnce. Vlijeme vodu a necháme 20 minut probublávat na mírném plameni. Směs rozmixujeme do hladkého krému, dochutíme a přidáme smetanu. Polévku necháme ještě 10 minut probublávat.
Podáváme s dýňovými semínky, dýňovým olejem, zakysanou smetanou, opečenou bagetou, krutony, chlebem..
Dobrou chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat