Konečně je tu podzim: jablka, dýně, zázvor, hrušky, ořechy, houby. To všechno k němu neodmyslitelně patří. Jablečný koláč, houbová polévka, dýňová polévka, ořechová bábovka.. Samé dobroty. Takže začínáme koláčem s jablky.
Recept je jednoduchý a koláč se hodí na snídani, svačinu nebo ke kávě (grogu).
Recept je jednoduchý a koláč se hodí na snídani, svačinu nebo ke kávě (grogu).
Recept
forma 30cm
na korpus
- 2 vejce
- půl hrnku rozpuštěného másla
- půl hrnku oleje
- hrnek jablečného pyré (6 jablíček)
- půl lžičky vanilkového extraktu
- hrnek hladké mouky
- necelý hrnek rýžové mouky
- hrnek hnědého cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 3 nastrouhaná jablky
na náplň
- 500g plnotučného tvarohu
- necelý hrnek moučkového cukru
- 4 lžíce rozšlehaných vajec
na drobenku
- 5 lžic másla
- půl hrnku třtinového cukru
- půl hrnky polohrubé mouky (podle potřeby přidáme víc)
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 170° a plech vyložíme pečícím papírem.
- V míse šleháme 5 minut všechny mokré přísady, kromě nastrouhaných jablek. Do druhé mísy prosejeme suché přísady a dobře je promícháme metličkou. Suchou směs přidáme do mokré a promícháme, aby se vše spojilo do hladkého těsta. Nakonec přidáme nastrouhaná jablka a promícháme.
- Na náplň v misce prošleháme všechny přísady. Drobenku připravíme v další misce.
- Těsto vlijeme do formy a rozprostřeme na něj náplň. Vše posypeme drobenkou a dáme do trouby na 45-50 minut. Pečeme dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat