Letos jsem se rozhodla, že dort bude mít minimálně pět pater. No, to mi sice nevyšlo, měl jen tři, ale díky lehkému krému jsem ho vytáhla skoro na půl metru :D A že to byla jedna báseň. Po čtyřech klíncích zbyla jen polovina dortu, tudíž do necelých dvou dnů zmizel. Byl báječný.
Korpus byl pružný a vláčný. Krém lehký a příjemně chutnal po vanilce. Ovoce šťavnaté a čokoláda intenzivní, ale přesně tak, aby nepotlačila chuť vanilky v krému. Udělala jsem ale hroznou chybu, smazala jsem omylem všechny fotky dortu. Jedinou, kterou jsem ještě zpětně získala, byla ta z instagramu, a pak mám pár od naší mamky. Dort měl ale takový úspěch, že jsem ho pekla ještě dvakrát, ale už v jiné variantě.
Korpus byl pružný a vláčný. Krém lehký a příjemně chutnal po vanilce. Ovoce šťavnaté a čokoláda intenzivní, ale přesně tak, aby nepotlačila chuť vanilky v krému. Udělala jsem ale hroznou chybu, smazala jsem omylem všechny fotky dortu. Jedinou, kterou jsem ještě zpětně získala, byla ta z instagramu, a pak mám pár od naší mamky. Dort měl ale takový úspěch, že jsem ho pekla ještě dvakrát, ale už v jiné variantě.
Recept
dortová forma 20cm
na ganache
- 100g hořké čokolády, 80%
- 150ml smetany, 33%
- 50g másla
na korpus
- 6 vajec
- 350g hladké mouky
- sáček kypřícího prášku
- 200g krupicového cukru
- špetka soli
- 150ml horkého mléka
- lžička vanilkového extraktu
na náplň
- 500g plnotučného tvarohu
- 400ml smetany, 40%
- 150g moučkového cukru
- vanilkový lusk
- 750g jahod
- 350g malin
na dokončení
- 250g plnotučného tvarohu
- 200ml smetany, 33%
- 70g moučkového cukru
POSTUP
- Nejprve začneme s čokoládou.
- Do misky nalámeme čokoládu a přidáme k ní máslo. Do kastrůlku vlijeme smetanu a necháme ji přivést k varu, až začne bublat, tak ji vlijeme do misky s čokoládou. Necháme odstát alespoň 10 minut. Čokoládu pak dobře promícháme a necháme úplně vychladnout. Když bude mít čokoláda pokojovou teplotu, přikryjeme ji potravinovou fólií a dáme odpočinout do lednice.
- Teď připravíme korpus.
- Předehřejeme troubu na 170°. Žloutky s cukrem šleháme aspoň 5 minut. Do pěny opatrně po lžících zašleháme horké mléko, extrakt, a šleháme dalších 10 minut. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu. Do další mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a zase přidáme špetku soli. Do žloutkové směsi přidáme třetinu sněhu a opatrně vmícháme. Přisypeme ve dvou dávkách mouku a opatrně vmícháme. Nakonec do těsta přidáme zbytek sněhu a jemně promícháme.
- Dno formy vyložíme pečícím papírem, okraje potřeme trochou másla a vyložíme proužky pečícího papíru.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme zhruba 50 minut. Pokud by byl vršek korpusu zlatavý, ale uvnitř ještě syrový, přikryjeme ho alobalem a necháme dopéct. Po upečení necháme korpus ve formě zcela vychladnout. Poté ho vyjmeme z formy a položíme na mřížku.
- Na náplň vyšleháme smetanu do šlehačky, k ní přidáme tvaroh a cukru. Rozřízneme vanilkový lusk a tupou stranou nože seškrábneme semínka (z obou polovin), ty přidáme k tvarohu a zamícháme.
- Ovoce opereme a jahody nakrájíme na silnější plátky = odložíme si tři hrsti jahod kvůli zdobení.
- Čokoládu vytáhneme z lednice a necháme ji odpočinout 30 minut, aby trochu zteplala.
- Úplně studený korpus rozřežeme na 4 díly. Vršek korpusu používám jako jeden z prostředních dílů v dortu. Spodní díl zase jako vršek = když ho obrátíme je zespodu krásně rovný, díky tomu se jako vrchní díl hodí ideálně.
- První korpus potřeme vrstvou čokolády = ne moc, aby nám nepřekryla vanilkovou chuť krému. Stačí jemná vrstva. Na čokoládu potřeme velkou vrstvu krému (téměř polovinu) a uhladíme. Na krém poklademe jahody a přiklopíme druhým korpusem. Trošku přimáčkneme a pokračujeme ve stejném postupu, kromě jahod teď ale použijeme všechny maliny. Přiklopíme dalším piškotem a postup opakujeme, kromě malin dáme jahody. Přiklopíme posledním piškotem a opět lehce přimáčkneme.
- Vyšleháme smetanu do šlehačky, přidáme k ní tvaroh cukr, a zamícháme. Trochou krému potřeme celý dort. Vršek dortu zakryjeme potravinářskou fólií, zatížíme ho a dáme do lednice na půl hodiny = jako zátěž postačí velký těžký hrnec, ten dort krásně vyrovná.
- Dort potřeme ze všech stran polovinou krému a dáme ho zase do lednice na 30 minut. Nakonec dort potřeme zbytkem krému, stěrkou ho uhladíme a poklademe na něj plátky jahod.
Dobrou chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat