Vánoce a losos je kombinace, která u nás doma jde vždy dohromady, ať už na štědrovečerní večeři nebo jen tak během dne jako jednohubka. Na grilu, na pánvi, uzený (jindy syrový na sushi)..ale letos přibude jedna varianta - marinovaný.
Obvykle si dávám Gravlax v restauraci, je to totiž skutečná lahůdka. Jemné plátky, sladko-slaná chuť, vůně kopru. Tomu se nedá odolat. Proto jsem se rozhodla, že bych nám tuhle dobrotu mohla udělat na svátky, ať si je užijeme se vším všudy.
Obvykle si dávám Gravlax v restauraci, je to totiž skutečná lahůdka. Jemné plátky, sladko-slaná chuť, vůně kopru. Tomu se nedá odolat. Proto jsem se rozhodla, že bych nám tuhle dobrotu mohla udělat na svátky, ať si je užijeme se vším všudy.
Recept
na gravlax
- 2 filety lososa
- 3 lžíce soli
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 snítky kopru
- 2 lžíce vodky nebo ginu
- nastrouhaná kúra z jednoho citronu
POSTUP
GRAVLAX
- Filety omyjeme a osušíme. Kopr nasekáme najemnoi se stonky, dáme ho do misky, přidáme k němu všechny přísady a promícháme.
- První filetu položíme do misky kůží dolů a rozetřeme na ni půlku koprové směsi. Na druhou filetu rozetřeme zbytek směsi a položíme ji na první filetu - teď kůží nahoru. Vznikne tak lososový "sendvič".
- Misku zabalíme potravinářskou fólií, dáme do lednice a zatížíme něčím opravdu těžkým. Čímkoliv, co máte v lednici.. Necháme odležet minimálně 2 dny.
- Filety pak očistíme od koprové směsi a krájíme na plátky. Ty pak můžeme podávat s opečenou bagetou jako jednohubky.
Žádné komentáře:
Okomentovat