6. listopadu 2016

Kladdkaka

Pod takovým názvem by si většina z nás nedokázala nic vybavit, natož sladký dezert. Mě osobně první napadl nový typ židle z IKEy..nevím jak ostatní :D Takže jsem byla mile překvapena, když jsem zjistila, že jde o švédský typ velmi oblíbeného Brownies. K tomu šlehačka a ovoce a zázrak je na světě:)

Recept


dortová forma o průměru 22cm

na borůvkovou směs
- hrst borůvek
- 2 lžičky krupicového cukru
- špetka sušené levandule

na brownies
- 125g másla
- 150g krupicového cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 55g kakaa
- 2 vejce
- 100g hladké mouky
- 250ml smetany ke šlehání, 33% (nebo hustá zakysaná smetana a moučkový cukr)


POSTUP

BORŮVKOVÁ SMĚS
- Ovoce opereme, vložíme do misky a přidáme cukr s levandulí.
- Vše dobře promícháme, zakryjeme fólií a dáme odležet do lednice na hodinu.
- Nejlepší ovšem je, když směs necháme v lednici celý den.

BROWNIES
- Troubu předehřejeme na 180°
- Dno formy vymažeme trochou másla a vyložíme pečícím papírem.
- V rendlíku necháme na mírném plameni rozpustit máslo a cukru. Vlijeme extrakt a přidáme i sůl. Pořádně promícháme a přisypeme i kakao.
- Rendlík stáhneme z plotny a po jednom přidáme vejce a promícháme. Vždy pořádně promícháme, než dáme do směsi další vejce.
- Nakonec přidáme mouku a naposledy zamícháme.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme 16 minut (naše trouba je celkem silná, klasicky se má brownies péct 20 minut, takže stačí když jehlicí propíchnete střed, pokud bude po 20 minutách na jehlici těsto, tak je to v pořádku).
- Jakmile je brownies vychladlé, vyšleháme šlehačku.

Podáváme se šlehačkou a ovocem.

Dobrou chuť :)


Žádné komentáře:

Okomentovat