13. března 2017

Sněhový dort s jahodovou pěnou

Naše malá princezna měla narozeniny a jahody byly opět číslo jedna. Loni to byly Jahodové Cupcaky a letos tu pro změnu máme dort s jahodami. Piškot je opravdu vláčný a nadýchaný, takže se přímo hodí k čerstvému ovoci a lehkému krému nebo šlehačce.

Recept


dortová forma 22 cm

na piškot
- 4 bílky
- 140g krupicového cukru
- špetka soli
- 60g hladké muky
- 40g kukuřičného škrobu
- červené barvivo

na jahodovou pěnu
- půl kila jahod + pár jahod na ozdobu
- 3 lžíce krupicového cukru
- 5 lžic mleté želatiny
- 20 lžic studené vody
- dva a půl kelímku šlehačky 40%
- malinová marmeláda

na krém
- 300 másla
- 150g moučkového cukru
- půl lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžíce mléka


POSTUP

PIŠKOT
- Předehřejeme troubu na 170°
- Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Pak k němu přisypeme všechen cukr a šleháme nejméně 5 minut. Sníh bude hotový až bude hladký a lesklý. Potom do něj prosejeme mouky se škrobem a jemně zamícháme. Nakonec přidáme barvivo a opět jemně zamícháme. Formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní vlijeme. Pečeme 35 - 40 minut, pak formu vyjmeme z trouby, dáme na mřížku a piškot v ní necháme úplně vychladnout.

JAHODOVÁ PĚNA
- Želatinu s vodou dáme do rendlíku a necháme ji tak 10 minut. Mezitím dáme jahody spolu s cukrem do druhého kastrůlku a provaříme. Pak dáme jahody pryč z plotny, rozmixujeme je a želatinu na slabém plameni ohřejeme, ale jen tak, aby se zcela rozpustila - nesmí ztuhnout. Pak ji vlijeme k rozmixovaným jahodám a dobře vše zamícháme. A jahody necháme úplně vychladnout.
- Až bude jahodová kaše studená, tak si vyšleháme šlehačku. Do ní pak postupně zamícháme všechnu jahodovou kaši.

KRÉM
- Samotné máslo šleháme nejméně 7 minut, doběla. Pak do něj přisypeme cukr a šleháme dalších 5 minut, teď zase dohladka. Přilijeme extrakt, mléko a šleháme ještě 4 minut.


Studený piškot vyjmeme z formy a rozřízneme na dvě poloviny. První půlku potřeme malinovou marmeládou a piškot vložíme zpět do formy. Pak na něj rozetřeme jahodovou pěnu. Přiklopíme druhým piškotem a dáme do lednice na noc ztuhnout.
Dort vytáhneme z formy a ořízneme přebytečné okraje. Nejprve krémem potřeme okraje a pak i vrch dortu, no a dáme zase tuhnout do lednice na půl hodiny. Pak dort potřeme zbylým krémem. Stěrku namočíme do horké vody a jemnými tahy krém uhladíme. A dort zase necháme ztuhnout na půl hodiny do lednice.
Zdobíme jahody nebo pusinkami.

Dobrou chuť :)



Žádné komentáře:

Okomentovat