14. března 2017

Ravioli s ricottou, pažitkou a sýrovou omáčkou

Italská kuchyně je sama o sobě velmi snadná. Především pokud máme už těstoviny koupeny a stačí je jen uvařit, no ale to neznamená, že by snad příprava těstovin byla nějak náročná. To vůbec. Hlavní je mít strojek na těstoviny.
Příprava těsta je snadnější než na lívance, a to už je co říct. Náplň? Bez komentáře. Pak už zbývá jen příprava samotných raviol a ta je spíš zábava, než komplikace.

Mrzí mě to, ale nestihla jsem vyfotit ravioli, když jsem je podávala..ráda bych řekla, že za tím je někdo jiný, ale byla jsem to já a jen já, kdo se nekontroloval a hned se na ně vrhl (po celém dni bez jídla, chápejte..).

Recept


pro 2 osoby

na ravioli
- 40g semolinové mouky
- 60g hladké mouky 00
- vejce
- špetka soli

na náplň
- kelímek ricotty
- hrst nasekané pažitky
- špetka soli
- 3 lžíce parmazánu
+ rozšlehané vejce na potření

na omáčku
- kelímek smetany ke šlehání, 12%
- 100g cheddaru
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek

POSTUP
- Obě mouky vysypeme na pracovní plochu a vytvoříme si z nich takový malý kráter. Do něj rozklepneme vejce a přidáme špetku soli. Vidličkou vejce rozšleháme a smícháme s moukou. Potom už ručně zpracujeme v hladké těsto. Ze začátku bude se bude těsto drolit a pak bude tuhé, takže to zabere okolo 5 minut, než bude dost pružné a hladké, abychom s ním mohli dál pracovat. Z těsta vytvoříme placku a ve strojku na těstoviny z ní vytvoříme dlouhý, tenký pruh jako papír. Ten pak rozřízneme na několik plátů a každý trochu pomoučíme, aby se na sebe nelepily. 
- V misce smícháme ricottu, pažitku, sůl a parmazán.
- Dáme vařit vodu na ravioli, jakmile začne vřít, tak ji osolíme a stáhneme plamen, aby voda lehce probublávala.
- Připravíme si jeden plát, ořízneme mu okraje, aby byl rovnoměrný, a lžičkou na něj porcujeme sýrovou náplň. Mezi těmi sýrovými kopečky by měla být mezera tak jeden cm. Pak rozšlehaným vajíčkem potřeme celou plochu plátu - okraje těsta a mezery mezi kopečky. Chytneme si horní rohy plátu a překlopíme ho přes kopečky k sobě, na polovinu. Potom utěsníme všechny mezery a okraje, aby nám náplň při vaření nevytekla. Nakonec jen vykrojíme ravioli od sebe. Vaříme 3 minuty. Mezitím si připravíme sýrovou omáčku. 
- Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme do ní nastrouhaný sýr a necháme na mírném plameni zcela rozpustit. Po chvilce promícháme, dochutíme a je to. 

Dobrou chuť :)







Žádné komentáře:

Okomentovat