5. března 2017

Jahodové knedlíky s vanilkovou omáčkou

„Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté. Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu."
Jindřiška Krausová, Pelíšky


Recept


8 - 10 knedlíků

na vanilkovou omáčku
- kelímek šlehačky, 31%
- dva žloutky
- 3 lžíce moučkového cukru
- vanilkový extrakt

na knedlíky
- vanička polotučného tvarohu
- jedno vejce
- 200g polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- 50g másla
- 500g jahod



POSTUP

VANILKOVÁ OMÁČKA
- Smetanu vlijeme do rendlíku a ohřejeme ji, aby byla horká. Nesmí vařit! Mezitím smícháme žloutek s cukrem, vanilkovým extraktem a metličkou lehce vyšleháme. Jakmile je smetana horká, tak ji pomaloučku vléváme k žloutkům a šleháme metličkou. Když máme všechnu smetanu zašlehanou se žloutky, vlijeme ji zpět do rendlíku a opět chvilku ohřejeme, okolo 3 minut. Smetana se zase nesmí vařit. Pak ji vlijeme do misky, necháme chvilku vychladnou a nakonec ji dáme do lednice na hodinu odpočinout.

KNEDLÍKY
- Jahody očistíme a opereme.
- Do kastrůlku dáme vařit vodu.
- Na vál vsypeme půlku mouky a přidáme k ní tvaroh, vejce, máslo, špetku soli a cukr. Vše zpracujeme do lepkavého těsta a postupně přisypáváme zbylou mouky. Za chvilku nám vznikne hladké těsto. To vyválíme do válečku a nožem rozdělíme na 8 dílků. Z kousků tvoříme placky a do nich obalíme jahody. 
- Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme je 8 minut. Po pár minutách do nich ale šťouchneme, abychom je odlepily ode dne a ony tak mohly vyplavat. 

Podáváme s vanilkovou omáčkou, čerstvými jahodami a posypeme moučkovým cukrem. Kdo rád klasiku: posypat moučkovým cukrem, tvarohem a polít rozpuštěným máslem, taky moc dobré.

Dobrou chuť :)






Žádné komentáře:

Okomentovat