22. listopadu 2017

Mrkvová polévka

Když už si nevíte rady, co se vší tou zeleninou, a na omáčku do těstovin už vlastně ani nemáte chuť, je jedno skvělé východisko. Polévka.
Polévka na zahřátí do takového počasí se naprosto hodí, co si budem povídat. Navíc je celá práce do půl hodinky hotová. Měla jsem sice v plánu, že bude dýňová, ale když jsem viděla tu zásobu mrkve ve spíži, tak jsem se dost rychle rozmyslela. Nakonec to byl báječný nápad. Moje první mrkvová polévka a měla opravdu úspěch. V příštím kole už bude dýňová a vidím to ještě na nějaký ten dýňový koláč..

Recept


pro 4 osoby

na polévku
- jedna menší cibule
- 2 lžíce másla
- 6 mrkví
- jedna brambora
- 1l vody
- sůl
- pepř
- 3-4 lžíce dýňového oleje
- špetka mletého chilli
- šťáva z půlky citrónu
- 3 lžíce cukru

POSTUP
- Cibuli nakrájíme na jemno a spolu s máslem přidáme do hrnce a osmahneme. Mezitím zbavíme mrkve i brambory slupky a vše nakrájíme na kostky. Ty pak přidáme k cibulce a na středním plameni necháme změknout na zkus, trvá to okolo 15 minut. Přilijeme vodu a vaříme do měkka, přibližně 15 - 20 minut (voda mírně probublává). Až je zelenina měkká, rozmixujeme vše tyčovým mixérem do jemného krému, přidáme dýňový olej a dochutíme. Necháme ještě 10 minut probublat na mírném plameni. 

Podáváme s dýňovými semínky, zakysanou smetanou, opečenou bagetou, krutony, uvařenými kousky mrkve (co máte rádi).

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat