26. listopadu 2017

Dýňová bábovka

Sezóna dýně nekončí, a tak jsem se rozhodla pro nějakou tu sladkou dobrotu. Původně jsem chtěla dělat chlebíček, ale ten bude následovat (máme dost velkou zásobu banánů), takže z toho nakonec vzešla bábovka, která se přesně teď hodí na ráno ke kávě nebo k čaji (anebo do práce pro mlsné kolegy).
Recept je velmi jednoduchý, jde jen o to, že se zvlášť promíchají suché a mokré přísady, které se pak zamíchají dohromady. Těsto se vlije do formy a můžeme péct. Tak hurá do toho ;)


Recept


na bábovku
- půl dýně Hokaido
- 3 vejce
- 170g třtinového cukru
- vanička (250g) plnotučného tvarohu
- 50-70ml podmáslí
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 50g špaldové mouky
- 250g polohrubé mouky
+ máslo na vymazaní formy a hrubou mouku na vysypání

na polevu
- 80g čokolády, 70%
- lžíce másla
- lžíce kokosového tuku
- hrst para ořechů

POSTUP
-  První si uděláme dýňové pyré. Troubu předehřejeme na 200° a dýni zbavíme semínek. Rozkrojenou částí ji položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 20 minut. Zkontrolujeme špejlí, zda je dýně měkká, pokud ne, dopékáme doměkka. Pak ji necháme vychladnout a troubu stáhneme na 180°. Až je dýně studená, zbavíme ji slupky a rozmixujeme dohladka. 
- Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a přidáme zbylé mokré přísady, navíc i dýňové pyré. Ve druhé míse prosejeme suché přísady a promícháme metličkou. Suchou směs přidáme k mokré a dobře zamícháme. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a pečeme 40 - 45 minuty. Nazlátlou bábovku zkontrolujeme špejlí. Pokud na špejli zůstaly nepatrné kousky těsta nic se neděje, to je tím podmáslím, bábovka tak bude vláčná. Vyndáme ji z trouby a necháme zcela vychladnout. Pak ji vyklopíme na talíř. Pokud se stane, že by bábovka nešla vyklopit, nic se neděje. Necháme si ji překlopit pomocí talířku a položíme na formu utěrku, opranou ve studené vodě. Za chvilku bábovka povolí a půjde hned dolů.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a kokosovým tukem. Promícháme dohladka a čokoládou polijeme bábovku. Ořechy nakrájíme nadrobno a čokoládu na bábovce posypeme. 

Dobrou chuť 



Žádné komentáře:

Okomentovat