13. října 2017

Kynuté buchty s broskvemi a tvarohem

Buchty s tvarohem? Určitě! Po těch bych se mohla utlouct, především v den, kdy jsou upečené. Na povrchu jsou křehké a uvnitř báječně vláčné a jemné. V nich je buď lehký tvaroh nebo šťavnaté broskve. Už mám na ně zase chuť.. :D
Recept se výborně hodí pro začátečníky, je to skvělý první krok, pokud začínáte s kynutým těstem. Není na tom nic složitého. Chce to jen trochu šikovnosti a hned je dílo na světě. A pokud buchty trochu připečete. Posypte je řádnou dávkou cukru. 

Recept


na kvásek
- 53g kvasnic
- 4 lžičky krupicového cukru
- trocha vlažného mléka

na těsto
- 250g hladké mouky
- 250g polohrubé mouky
- 170g krupicového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- půlka rozšlehaného vejce
- 60g rozpuštěné Hery
- 60ml olej

na tvarohovou náplň
- 250g měkkého tvarohu (ne vaničku)
- jeden žloutek
- 100g moučkového cukru

na broskvovou náplň
- 6 broskví
- 100g cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
+ rozpuštěné máslo na potření buchet, kousek Hery na vymazání plechu a potření buchet


POSTUP

- Nejprve si připravíme kvásek. V misce rozetřeme kvasnice a cukr do kašičky, pak přilijeme vlažné mléko a směs necháme odpočinout na teplém místě 20 minut. Mezitím do velké mísy prosejeme obě mouky, přidáme sůl, cukr a promícháme metlou. Vytvoříme důlek a do něj vlijeme kvásek, olej, rozpuštěnou Heru, trochu vlažného mléka, a přidáme ještě rozšlehané vejce a žloutky. Mícháme a postupně přiléváme zbytek mléka. Zpracujeme do hladkého těsta a hněteme nejméně 40 minut. V robotu 15-20 minut (rychlostí 6) = hotové těsto poznáte tak, že se nebude lepit na stěny mísy a konzistencí bude připomínat velkou žvýkačku, tedy pružné, lesklé a hladké. Těsto poprášíme moukou a necháme kynout na teplém místě hodinu. Těsto získá dvakrát větší objem.
- Teď si připravíme náplně. Broskve zbavíme slupky, nakrájíme na kostky a dáme do hrnce. Přidáme citronovou šťávu, cukr, trochu vody a povaříme 5 minut na středním plameni. Plamen pak stáhneme, hrnec přikryjeme pokličkou a broskve dusíme alespoň 20 minut. V misce prošleháme tvaroh se žloutkem a cukrem. 
- Po vykynutí těsto třikrát promícháme, poprášíme ho moukou a necháme opět kynout 45 minut. Těsto vyválíme pomocí dlaní do silného válečku, z něj odkrojíme 24 dílků a každý vytvarujeme do bochánků. Bochánky poprášíme a necháme 10 minut kynout. Předehřejeme troubu na 180° a plech vymažeme Herou. Po jednom tvoříme z bochánků placičky. Placku si dáme do mírně zavřené levé dlaně (jako pravák), lžící poklademe náplň, dlaň s plackou sevřeme a pravačkou tvoříme z okrajů placky uzlík. Bochánek vložíme do plechu a pokračujeme v plnění buchet. Když máme plech zcela naplněný, buchty pomažeme máslem a dáme do trouby na 10 minut. Teplotu stáhneme na 160° a dopékáme 30 minut - dozlatova. Buchty vyjmeme z trouby a hned je pomažeme Herou. Necháme je takto zcela vychladnout. Poprášíme je cukrem, až budou zcela vychladlé. 

Dobrou chuť :)









Žádné komentáře:

Okomentovat