21. září 2017

Ořechový dort

Pro děti i dospělé, ale kdo by přece jen dělal dort pro děti, může rum vynechat (ale nemusí). Piškot je vláčný a jemný. Krém oříškový a překrásně voní (po rumu). Ideální dezert na podzim.



Recept

dortová forma 22cm

na korpus
- 5 vajec
- 300g hladké mouky
- sáček kypřícího prášku
- 170g krupicového cukru
- špetka soli
- 100ml horkého mléka

na ořechový krém
- 500g mascarpone
- 150ml smetany, 33%
- 150g moučkového cukru
- 150g mletých vlašských ořechů
- 5 lžic rumu

na dokončení
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 hrsti mletých vlašských ořechů

POSTUP

- Předehřejeme troubu na 170°
- Žloutky s cukrem šleháme aspoň 5 minut. Do pěny opatrně po lžících zašleháme horké mléko a šleháme dalších 10 minut. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu. Do další mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a zase přidáme špetku soli. Do žloutkové směsi přidáme třetinu sněhu a opatrně vmícháme. Přisypeme ve dvou dávkách mouku a opatrně vmícháme. Nakonec do těsta přidáme zbytek sněhu a jemně promícháme. 
- Dno formy vyložíme pečícím papírem, okraje potřeme trochou másla a vyložíme proužky pečícího papíru.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme zhruba 50 min. Pokud by byl vršek korpusu zlatavý, ale uvnitř ještě syrový, přikryjeme ho alobalem a necháme dopéct. Po upečení necháme korpus ve formě zcela vychladnout. Poté ho vyjmeme z formy a položíme na mřížku. Úplně studený korpus rozřízneme na dva díly. První díl potřeme 3/4 krému, který pak uhladíme, na něj položíme druhý piškot a dlaněmi přitlačíme. Potřeme celý dort trochou krému a dáme ho na 30 minut odležet do lednice. Krém na dort nanášíme stěrkou. Vždy nabereme krém a přitlačíme ho k dortu = jako když ho chcete rozetřít, ale jen ho přitlačíte a tím máte hotovo. Nakonec do středu nasypeme celé vlašské ořechy a kolem nasypeme mleté.

Dobrou chuť :)




Žádné komentáře:

Okomentovat