19. září 2017

Nadýchaný dort s tvarohem a čokoládou

Letos jsem se rozhodla, že dort bude mít minimálně pět pater. No, to mi sice nevyšlo, měl jen tři, ale díky lehkému krému jsem ho vytáhla skoro na půl metru :D A že to byla jedna báseň. Po čtyřech klíncích zbyla jen polovina dortu, tudíž do necelých dvou dnů zmizel. Byl báječný.
Korpus byl pružný a vláčný. Krém lehký a příjemně chutnal po vanilce. Ovoce šťavnaté a čokoláda intenzivní, ale přesně tak, aby nepotlačila chuť vanilky v krému. Udělala jsem ale hroznou chybu, smazala jsem omylem všechny fotky dortu. Jedinou, kterou jsem ještě zpětně získala, byla ta z instagramu, a pak mám pár od naší mamky.  Dort měl ale takový úspěch, že jsem ho pekla ještě dvakrát, ale už v jiné variantě.

Recept


dortová forma 20cm

na ganache
- 100g hořké čokolády, 80%
- 150ml smetany, 33%
- 50g másla

na korpus
- 6 vajec
- 350g hladké mouky
- sáček kypřícího prášku
- 200g krupicového cukru
- špetka soli
- 150ml horkého mléka
- lžička vanilkového extraktu

na náplň
- 500g plnotučného tvarohu
- 400ml smetany, 40%
- 150g moučkového cukru
- vanilkový lusk
- 750g jahod 
- 350g malin

na dokončení
- 250g plnotučného tvarohu
- 200ml smetany, 33%
- 70g moučkového cukru

POSTUP

- Nejprve začneme s čokoládou. 
- Do misky nalámeme čokoládu a přidáme k ní máslo. Do kastrůlku vlijeme smetanu a necháme ji přivést k varu, až začne bublat, tak ji vlijeme do misky s čokoládou. Necháme odstát alespoň 10 minut. Čokoládu pak dobře promícháme a necháme úplně vychladnout. Když bude mít čokoláda pokojovou teplotu, přikryjeme ji potravinovou fólií a dáme odpočinout do lednice.
- Teď připravíme korpus.
- Předehřejeme troubu na 170°. Žloutky s cukrem šleháme aspoň 5 minut. Do pěny opatrně po lžících zašleháme horké mléko, extrakt, a šleháme dalších 10 minut. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu. Do další mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a zase přidáme špetku soli. Do žloutkové směsi přidáme třetinu sněhu a opatrně vmícháme. Přisypeme ve dvou dávkách mouku a opatrně vmícháme. Nakonec do těsta přidáme zbytek sněhu a jemně promícháme. 
- Dno formy vyložíme pečícím papírem, okraje potřeme trochou másla a vyložíme proužky pečícího papíru.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme zhruba 50 minut. Pokud by byl vršek korpusu zlatavý, ale uvnitř ještě syrový, přikryjeme ho alobalem a necháme dopéct. Po upečení necháme korpus ve formě zcela vychladnout. Poté ho vyjmeme z formy a položíme na mřížku. 
- Na náplň vyšleháme smetanu do šlehačky, k ní přidáme tvaroh a cukru. Rozřízneme vanilkový lusk a tupou stranou nože seškrábneme semínka (z obou polovin), ty přidáme k tvarohu a zamícháme. 
- Ovoce opereme a jahody nakrájíme na silnější plátky = odložíme si tři hrsti jahod kvůli zdobení.
- Čokoládu vytáhneme z lednice a necháme ji odpočinout 30 minut, aby trochu zteplala.
- Úplně studený korpus rozřežeme na 4 díly. Vršek korpusu používám jako jeden z prostředních dílů v dortu. Spodní díl zase jako vršek = když ho obrátíme je zespodu krásně rovný, díky tomu se jako vrchní díl hodí ideálně. 
- První korpus potřeme vrstvou čokolády = ne moc, aby nám nepřekryla vanilkovou chuť krému. Stačí jemná vrstva. Na čokoládu potřeme velkou vrstvu krému (téměř polovinu) a uhladíme. Na krém poklademe jahody a přiklopíme druhým korpusem. Trošku přimáčkneme a pokračujeme ve stejném postupu, kromě jahod teď ale použijeme všechny maliny. Přiklopíme dalším piškotem a postup opakujeme, kromě malin dáme jahody. Přiklopíme posledním piškotem a opět lehce přimáčkneme. 
- Vyšleháme smetanu do šlehačky, přidáme k ní tvaroh cukr, a zamícháme. Trochou krému potřeme celý dort. Vršek dortu zakryjeme potravinářskou fólií, zatížíme ho a dáme do lednice na půl hodiny = jako zátěž postačí velký těžký hrnec, ten dort krásně vyrovná.
- Dort potřeme ze všech stran polovinou krému a dáme ho zase do lednice na 30 minut. Nakonec dort potřeme zbytkem krému, stěrkou ho uhladíme a poklademe na něj plátky jahod.

Dobrou chuť :)




Žádné komentáře:

Okomentovat