1. října 2017

Kávový dort


Recept

dortová formy 22cm

na kávový ganache
- 250g hořké čokolády, 80%
- 400ml smetany, 31%
- 3 lžičky mleté kávy

na korpus
- 4 vejce
- 250g hladké mouky
- půl sáčku kypřícího prášku
- 100g krupicového cukru
- 8 lžic kakaa
- špetka soli
- 50ml horkého mléka

na kávový krém
- 250g mascarpone
- 100g moučkového cukru
- 2 lžičky instantní kávy

POSTUP

- Nejprve začneme s čokoládou. 
- Do kastrůlku vlijeme smetanu a přisypeme k ní mletou kávu, necháme přivést k varu. Až začne bublat, tak ji přes síto vlijeme do misky s nalámanou čokoládou. Necháme odstát alespoň 10 minut. Čokoládu pak dobře promícháme a necháme úplně vychladnout. Když bude mít čokoláda pokojovou teplotu, přikryjeme ji potravinovou fólií a dáme odpočinout do lednice.
- Teď připravíme korpus. Předehřejeme troubu na 180°. Žloutky s cukrem šleháme aspoň 5 minut. Do pěny opatrně po lžících zašleháme horké mléko a šleháme dalších 10 minut. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu. Do další mísy prosejeme zbylé suché přísady. Do žloutkové směsi přidáme třetinu sněhu a opatrně vmícháme. Přisypeme ve dvou dávkách sypkou směs a opatrně vmícháme. Nakonec do těsta přidáme zbytek sněhu a jemně promícháme. 
- Dno formy vyložíme pečícím papírem, okraje potřeme trochou másla a vyložíme proužky pečícího papíru. Těsto vlijeme do formy a pečeme zhruba 50 min. Pokud by byl vršek korpusu zlatavý, ale uvnitř ještě syrový, přikryjeme ho alobalem a necháme dopéct. Po upečení necháme korpus ve formě zcela vychladnout. Poté ho vyjmeme z formy a položíme na mřížku.
- Na krém stěrkou lehce promícháme mascarpone s cukrem a kávou. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice.
- Korpus rozřízneme na dvě poloviny. První polovinu potřeme tři čtvrtinou krému a přiklopíme druhou polovinou, dlaněmi ji lehce přitlačíme. Zbytkem krému potřeme celý dort a dáme do lednice na 30 minut. Zatímco se dort chladí, vytáhneme z lednice kávový ganache, aby získal trochu pokojovou teplotu. Trochou ganache potřeme okraje dortu a zbytkem naplníme cukrářský sáček. Na vrch dort tvoříme růžičky (začátečníci můžou tvořit třeba jen pusinky). Prázdná místa klidně vyplníme pusinky z ganache. Dort dáme naposledy vychladit do lednice na 30 minut.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat