18. září 2017

Míša dort

Dezert, který milují jak děti, tak i dospělí, a vůbec se tomu nedivím. Jediné štěstí, že nemáme žádné děti v rodině, jinak by nám tu řvaly a brečely, že na ně nic nezbylo.. Pro mě to byla hotová muka, když jsem dort připravovala včera večer a musela čekat až do dnešního dopoledne (mého rána), abych si ho mohla dát. Ke kávě (s ní chutná snad každý dezert). A nejen já samozřejmě, jistě. Ale ještě není ani večer a už máme jen čtvrtinu dortu.. Začínám proto pokukovat po nějakém dalším lehkém dortu s hruškami nebo fíky, ale to je jen nápad. 
Teď něco k receptu. Je lehký stejně jako korpus. Proto žádný stres, jediné co se peče je korpus, zbytek stačí jen prošlehat, ohřát, zarovnat, a je to. 
Tak honem do práce.

Recept

dortová forma 22cm

na korpus
- 4 vejce
- lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 2 a půl lžičky kypřícího prášku
- 4 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 3 lžíce kakaa

na krém
- 50g másla
- 150g moučkového cukru (kdo miluje sladké ať přidá ještě 50g)
- 500g plnotučného tvarohu (můžete použít i polotučný)

na polevu
- 80g čokolády, 70%
- 70g másla
- lžíce a půl mléka

POSTUP

- Předehřejeme troubu na 180° 
- Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a šleháme ještě 5 minut. Ve druhé míse bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Do třetí mísy prosejeme všechny suché přísady. Třetinu sněhu přidáme k žloutkové směsi a opatrně promícháme. Pak přidáme suchou směs a zase jemně promícháme. Nakonec vmícháme zbytek sněhu. Dejte si s tím klidně na čas, těsto má být nadýchané, skoro jako obláček. 
- Dno formy vyložíme pečícím papírem. Okraje formy potřeme trochou másla a vyložíme je proužky pečícího papíru = takto bude papír krásně držet. Těsto vlijeme do formy a pečeme 15 minut. Po upečení necháme korpus ve formě zcela vychladnout. Pak jej vyjmeme z formy a necháme odpočinout na mřížce.
- Na krém si vyšleháme máslo s čtvrtinu cukru (šleháme nejméně 4 minuty). Přidáme 2 lžíce tvarohu a lehce prošleháme. Pak už přidáme zbylý tvaroh a cukr a promícháme do hladkého krému. Vršek krému přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice na 30 minut. 
- Korpus položíme na dno formy a rovnoměrně na něj rozprostřeme vychladlý krém. Uhladíme okraje, ke dnu připojíme i okraj formy, a necháme odležet v lednici 30 minut = okraj pro případ, že si nejste jistí tuhostí krému, a nechtěli ho tak mít všude možně v lednici. 
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, vše pak dobře promícháme metličkou. Dort vytáhneme z lednice. K čokoládě přidáme mléko a dobře zašleháme = teď je lepší pracovat rychle, čokoláda začíná díky mléku houstnout. Všechnu ji vlijeme na krému a stěrkou uhladíme. Dort zase vrátíme do lednice a necháme nejméně na hodinu odležet.

Dobrou chuť :) 











Žádné komentáře:

Okomentovat