27. září 2015

Švestkový koláč s mandlovou drobenkou

Podzim se blíží. Počasí se ochlazuje. Já už denně vyvařuji kvanta horkého čaje, a naší bábině na zahrádce leží a visí moc dobré trnky. Je tedy třeba toho využít:) A když tu máme doma tolik zákusků, všemožného druhu a tvaru, tak by to chtělo něco klasického. Koláč:) 

Abych řekla pravdu, tak takové koláče pékávala mamka, bábi a babča..pro mě byly až moc ohrané. Ne tak zajímavé, jako třeba jablkový koláč z křehkého těsta (na který se můžete už pomalu těšit:)). Ale teď bych se ráda vrátila připojila k jejich stylu :) 

Příprava na koláč je skutečně jednoduchá. Vše se smíchá dohromady, vloží do formy, poklade se ovoce a peče. Nic víc :) Takže pokud byste chtěli něco snadného a rychlého, tak to je recept pro Vás.



Recept


1 střední forma/2 malé formy

na těsto
- 2dcl polohrubé mouky
- 2dcl hrubé mouky
- 2dcl mletého cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 2dcl mléka
- 1/2 dcl oleje
- 1 velké vejce
- 1 citron

na ovoce
- 3/4kg švestek 
..stačí použít sezonní ovoce

na drobenku
- 50g másla
- 60g krupicového cukru
- 80g hrubé mouky
- 50g mandlových lupínků



POSTUP

TĚSTO
- Troubu předehřejeme na 180°
- Suché přísady společně prosejeme do mísy, přidáme mléko, olej, vejce a kůru z půlky citronu.
- Směs nalijeme do formy. Já použila dvě malé, protože klasickou střední formu tu nemám..už jen dvě moc velké. 
- Pečeme 30-40min. Podle toho jak máte silnou troubu. 
..že je koláč hotový poznáte tak, že je na povrchu nazlátlý 

OVOCE
- Švestky rozkrojíme na půl a vyjmeme pecky.
- Klademe je na koláč slupkou dolů, aby nezvlhl.

DROBENKA
- Vše smícháme dohromady a dlaní směs pořádně promícháme.
- Jakmile se vše spojí a je suché, posypeme koláč.
..pokud je směs stále vlhká, přisypeme mouku a mandle

Dobrou chuť :) 






Žádné komentáře:

Okomentovat