4. září 2015

Čokoládová Pavlova s jahodami

Jestli je nějaký dezert, který je podle mě králem/královnou, tak je to rozhodně ROZHODNĚ Čokoládová Pavlova. Není nic tak lehkého, lahodného, chutného a jednoduchého, jako je Pavlova. ČOKOLÁDOVÁ. Dá se podávat snad k jakékoli příležitosti. Ať jako dort k narozeninám, nebo jako sladká tečka u večeře s kamarády, nebo jen tak, když vás honí mlsná. Je v ní všechno, co máme rádi. Čokoláda, Šlehačka, Jahody. To je přímo smrtelná kombinace:)

Osobně dávám přednost spíš té čokoládové než klasické..nejen kvůli čokoládě, ale Pavlova bez ní mi vůbec nechutná. Je cítit po vajíčkách..to mi vážně nedělá dobře, ale třeba kamarádka by nedala dopustit na tu klasickou, bez čokolády.

Na povrchu je křupavá, stejně jako pusinka, jenže uvnitř je jako marshmallow. V našem případě čokoládový marshmallow:) :P Je v pořádku pokud se propadne, to se stává a nijak to nemění chuť. Navíc do propadliště dáme šlehačku a na ní ještě jahody:)
Příprava Pavlovy si vyžaduje časovou rezervu. Ne snad, že by byla těžká na přípravu, to ne. Musíme si počkat kvůli pečení, a pak kvůli vychladnutí. Což je největší mučení, protože po celém domě se line překrásná vůně. Na stole čekají jahody..a kdo to má vydržet?! Ovšem musíme.. A můžu říct, že to čekání za to stojí:)



Recept


na čokoládovou pavlovu
- 6 bílků
- špetka soli
- 300g krupicového cukru
- 1 lžíce vinného octa
- 3 lžíce kakaa

na šlehačku
- 2 šlehačky, 31%
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1kg jahod



POSTUP

ČOKOLÁDOVÁ PAVLOVA
- Předehřejeme troubu na 180°
- Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha. 
- Po dvou dávkách přidáváme cukr. Šleháme minimálně 6 min. Do tuha.
- Přidáme ocet a šleháme další 2 min. 
- Do bílků prosejeme kakao a opatrně zašleháme, aby se vše spojilo.
- Plech vyložíme pečícím papírem a na něj si položíme talíř. Ten tužkou obkreslíme a talíř dáme pryč.
- Do našeho kruhu opatrně dáváme směs z bílků. 
- Dáme do trouby a hned stáhneme teplotu na 150°. Pečeme 1 hodinu.
- OD TÉTO CHVÍLE SE TROUBA NESMÍ OTEVŘÍT! Jinak by nám pusinka spadla a bylo by po všem..
- Po upečení, troubu jemně pootevřeme, a necháme v ní pavlovu vychladnout další hodinu. 
..klidně ať je směs bílků na plechu vysoká, bude víc lahodná:)

ŠLEHAČKA
- Smícháme šlehačky a cukr, a šleháme do tuha.

JAHODY
- Jahody opereme, očistíme a nakrájíme. 

Dobrou chuť :)


Pavlovu ozdobíme šlehačkou a posypeme jahodami. 





Žádné komentáře:

Okomentovat