13. února 2017

Sněhulák s vlašskými ořechy

Hned na začátek musím říct, že se jedná o pracný recept - pokud nemáte robot s hnětacím nástavcem. Těsto je klasicky na vánočku, kterou děláme u nás doma na Vánoce, jen je ho o něco méně, aby se vlezlo do formy se sněhulákem. Pokud nemáte to štěstí a nemáte doma takového robota, tak vám ale musím říct, že ta námaha za to stojí. Aspoň jednou za rok. Ještě než jsme si ho pořídili, tak jsem tuto vánočku dělala jen jednou do roka na Vánoce (když je toho množství 3 krát víc, tak musíte ručně mísit minimálně hodinu a půl, aby bylo těsto hladké a vláčené). 

Recept


na sněhuláka
- 25g kvasnic
- 50ml vlažného mléka
- 2 lžičky cukru
- 125g polohrubé mouky
- 125g hladké mouky
- 50g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 1 vejce
- 30ml oleje
- 30g rozpuštěné HERY
- 125ml vlažného mléka
+ sádlo na vymazání formy
+ 100g rozpuštěného másla na potření před upečením a po něm

na náplň
- 200g mletých vlašských ořechů
- 50g krupicového cukru
- 50g rozpuštěného másla


POSTUP

SNĚHULÁK
- Nejprve si připravíme kvásek. Takže dáme do misky kvasnice, 2 lžičky cukru a rozetřeme do kašičky, pak přilijeme mléko a necháme odpočinout na teplém místě 20 minut.
- Do velké mísy prosejeme obě mouky, pak přidáme sůl, cukr a promícháme. Vytvoříme důlek a do něj vlijeme kvásek, olej, rozpuštěnou Heru, trochu vlažného mléka a přidáme ještě vejce a žloutek. Mícháme a postupně přiléváme zbytek mléka. Zpracujeme do hladkého těsta a hněteme nejméně 40 minut. V robotu 20 minut rychlostí 6.
- Pak těsto poprášíme moukou a necháme kynout na teplém místě hodinu. Těsto získá čtyřikrát větší objem. Po vykynutí těsto třikrát promícháme, poprášíme ho moukou a necháme opět kynout 45 minut.
- Předehřejeme troubu na 180°
- Formu se sněhulákem vymažeme sádlem.
- Do misky přidáme vlašské ořechy, cukr, rozpuštěné máslo a promícháme.
- Vál posypeme moukou a těsto na něm vyválíme do čtverce. To pak posypeme ořechovou směsí. Přeložíme trochu těsta ze všech stran = třeba jako štrůdl - levou a pravou stranu, ale tady navíc i horní a dolní stranu. Všechny strany. Těsto srolujeme, teď úplně stejně jako štrůdl, a dáme do formy. Nakonec ho celé potřeme rozpuštěným máslem a necháme odpočinout dalších 15 minut. Pak ho opatrně přikryjeme alobalem, aby se nepřipálilo. Pečeme 30 minut, pak sundáme alobal a pečeme dalších 20 minut, dozlatova.
- Po upečení necháme sněhuláka ve formě odpočinout 20 minut, pak ho vyklopíme a potřeme rozpuštěným máslem.
- Posypeme ho moučkovým cukrem až bude zcela vychladlý.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat